Categorieën
Blogs

Vakantie in Zwitserland, Lötschental

Op vakantie in het Lötschental (Wallis)

Het Lötschental is een bergdal in Zwitserland, gelegen in het kanton Wallis. Het Lötschental komt uit in het Rhônedal. Het dal profileert zich als het “Dal der Dalen”. Een pareltje in de bergen, dit maakt het in alle opzichten waar. Een ongerept dal waar het in alle vier de seizoen ongekend mooi is. In de winter besneeuwde bomen en bevroren watervallen en in de zomer knalgroene en levendige natuur. Goppenstein, Ferden, Kippel, Wiler en Blatten zijn de dorpen in het Lötschental.

Voor natuurliefhebbers en wandelaars is het Lötschental een droom die uitkomt. Het dal valt sinds enkele jaren gedeeltelijk onder het UNESCO werelderfgoed vanwege haar ongekende schoonheid.

vooraanzicht lotschental

Lötschbergtunnel, de toegangspoort naar het Lötschental

Het Lötschental was eeuwenlang moeilijk te bereiken. Dit veranderde toen rond 1912 de Lötschberger spoorwegtunnel tussen Kandersteg (Berner-Oberland) en Goppenstein (Wallis) werd aangelegd. Tot die tijd kon men het dal alleen lopend bereiken of met paard en wagen. Het dal werd pas in 1967 ontsloten waardoor in- en uitreizen zowel in de zomer als in de winter mogelijk werd. Tegenwoordig is het dal door een goede noord-zuid verbinding vanuit het noorden en het zuiden prima per auto bereikbaar.

Autoverlad-Loetschberg_front_magnific

Tschäggättä, en eeuwenoude carnavalstradities

Door de eeuwenlange afzondering kent het Lötschental een eigen cultuur en tradities, die tot op de dag van vandaag voortleven. Traditionele volksfeesten en angstaanjagende carnavalsmaskers, beter bekend als Tschäggättä (angstaanjagende figuren met bont en gesneden houten maskers), zijn kenmerkend voor het Lötschental. Het dal, met zijn nog altijd ongerepte natuur behoort tot het Jungfrau-Aletsch-Bietschhorn en kent machtige berggiganten
en gletsjers.

Tschaggatta

De Lonza, een zijrivier van de Rhône

De Bietschhorn met zijn 3934 m is de hoogste topper, de beide Breithorns 3780 m en de Schinhorn (3797m) zijn bergreuzen die eveneens het beeld bepalen. Het dal wordt in het oosten begrensd door het Lötschenlücke (3170 m) het hoogste punt in het dal, waar de Hollandiahütte staat en waar de Langgletscher ligt. Vanuit hier ontspringt de belangrijkste rivier “de Lonza”. Deze rivier, een zijrivier van de Rhône, stroomt door het dal richting Goppenstein.

Ober-Wallis

Goppenstein – Ferden – Kippel – Wiler – Blatten

Ons avontuur in het Lötschental begint vanuit de Lötschbergtunnel, de treintunnel die tussen Kandersteg en Goppenstein loopt. We nemen de afslag bij het plaatsje Goppenstein op 1300 hoogte richting het Lötschental. Het dal begint smal en de route loopt door een stukje niemandsland. We vervolgen de weg en rijden verder door naar het plaatsje Ferden, vanaf hier rijd je ‘echt’ het Lötschental binnen. Omgeven door vierduizenders aan bergen zien we de bergtoppen met de eeuwige sneeuw al liggen.

 

We rijden rustig verder over het niet al te brede bergweggetje wat geleidelijk stijgt. Onderweg passeren de autenthieke dorpjes Kippel, Wiler en Blatten. Het einde van het dal is de Fafleralp, gelegen op 1767 meter hoogte. Dit is het laatste punt waar je in de zomer met de auto kan komen. In de winter is dit laatste stukje weg afgesloten en ontstaat er een prachtig langlauf en winter wandelgebied. Aangekomen bij de Fafleralp parkeren we onze auto op de ruime parkeerplaats. We zien een kleine kiosk met wat versnaperingen, een fijn terras om uit te rusten, toiletten, een bushalte en een natuurcamping.

 

Als je een back to basic type bent is deze camping de place to be!  Wat een ongelooflijk mooi plekje om te kamperen hier.

Wandelen vanaf de Fafleralp naar de Langgletscher

Vanaf de Fafleralp zijn er mooie wandelingen richting de Langgletscher, Anenhütte (2358 m) of Anensee. Wandeltochten vanaf de Anenhütte naar de Hollandiahütte zijn alleen mogelijk onder begeleiding van een bevoegde berggids.

Wandelen in het Lötschental levert prachtige vergezichten op. Uitzicht op eeuwige sneeuw met haar vergletsjerde bergtoppen, watervallen die van de bergen af bruisen, kleine bergmeertjes met kraakhelder water en groener dan groene alpenweiden met een grote verscheidenheid aan bloemen zijn er te bewonderen. Een dal met een ongekende schoonheid. De Lonza, de belangrijkste rivier die door het dal loopt, kent een spectaculaire en onstuimige waterloop. Tijdens zomerse dagen buldert het smeltwater van de bergen.

Het Lötschental: een parel in de bergen. Wordt het Lötschental ook uw vakantiebestemming?  Ontdek dan ons chalet en check de beschikbaarheid op onze website.