Categorieën
Blogs

Wandelen in het Lötschental, Lötschentaler Hohenweg

Wandelen in het Lötschental

Het Lötschental ligt tussen de Walliser en Berner Alpen. Eigenlijk is het een lang zijdal van de Rhônevallei in het Zwitserse kanton Wallis, aan de noordzijde van de rivier de Rhône. Het Lötschental is opgenomen in de lijst van UNESCO Wereldnatuurerfgoed. Dit Zwitserse dal der dalen staat garant voor machtige bergtoppen en mooie vergezichten. Je vindt er de authentieke dorpjes met de karakteristieke houten chaletjes en de prachtige natuur waar het dal zo bekend om is. Het dal leent zich perfect voor het maken van prachtige wandeltochten die voor jong en oud geschikt zijn. In de zomer maken wilde bergbeken die van de gletsjers afkletteren, de bloemenpracht, de vergezichten en stille watertjes een diepe indruk. In de herfst wanneer de zon minder fel schijnt kleurt het dal goud en is werkelijk adembenemend mooi.

wandelen in het Lötschental

Lötschentaler Hohenweg, klassieker in het lötschental

Een absolute topper is de Lötschentaler Hohenweg. Deze loopt van Goppenstein via de Lauchernalp door naar het einde van het dal, richting de Fafleralp. Het gedeelte van de Lauchernalp naar de Fafleralp wordt ook wel de Lötschental Sagenweg genoemd. De wandeling is uiteraard ook andersom te bewandelen. Dan start de wandeling in Fafleralp en wandel je richting de Lauchernalp. Vanuit hier kan je met de kabelbaan naar beneden naar Wiler of verder wandelen tot aan Goppenstein. De Postbus brengt je weer naar de plek waar je de wandeltocht gestart bent. Deze wandeling is alleen mogelijk in de zomermaanden.

Lauchernalp –  Tellialp – Schwarzee – Fafleralp

Onze bergtocht begint vanaf de Lauchernalp (1950 m).  Vanuit Wiler nemen we de kabelbaan die ons naar de Lauchernalp brengt. Vanuit dit punt is het zo’n twee uur en veertig minuten wandelen richting de Fafleralp. Deze wandeltocht wordt zeker tot de schitterendste in zijn soort gerekend. De wandeling biedt een prachtig uitzicht over het dal en de omliggende bergtoppen. Door de zijdalen doemt regelmatig aan de linkerkant de witte Petersgrat op, die de grens vormt tussen Wallis en Bern. Onderweg genieten we van een bergwereld met uitzichten die onze de adem doet ontnemen, met idyllisch kabbelende beekjes, weides vol bloemen en bergmarmotten die vanachter een rots nieuwsgierig toekijken. Dit wandelpad kent niet al te veel hoogteverschillen waardoor deze wandeling ook voor de minder geoefende wandelaar en kinderen geschikt zijn.

Lötschentaler Hohenweg
Lötschental UNESCO

Met uitzicht op de Bietschhorn

De wandelroute loopt door geurende bossen en over alpenweiden vol bloemen. Hoog boven het wandelpad vormt de vergletsjerde Petersgrat een contrast met het diepgroen van de bossen en weiden. En aan de tegenoverliggende dalzijde is de bijna 4000 m hoge Bietschhorn de ster onder de berggiganten. Vanaf de lauchernalp lopen we over een licht hellend pad richting het gehucht Weritzstafel door naar de Tellialp. Hier genieten we van een pitstop en is het even bijkomen op het terras. Laat u in de zomermaanden zeker verwennen door de Zwitserse specialiteiten of lekkernijen verrijkt met abrikozen.

Schwarzsee

Eindbestemming Fafleralp

Vanuit de Tellialp lopen we door naar het schilderachtige bergmeer de Schwarzsee. Hoewel de temperatuur tijdens onze wandeltocht vrij hoog was en het verleidelijk was om hier een frisse duik te nemen, vonden wij het water van bergmeertje toch iets te koud. Voor de echte diehards uiteraard geen enkel probleem. We vervolgen onze route welke met borden duidelijk is aangegeven richting de Fafleralp. Het pad kent hier iets meer hoogteverschillen maar is uitstekend te doen. De lariksbomen doen je het gevoel geven of je je in de Rocky Mountains bent beland en zijn karakteristiek voor dit laatste stukje van de tocht.  De eindbestemming van de wandeltocht leidt je via de camping naar de parkeerplaats van de Fafleralp.  Hier vindt u een kiosk met een heerlijk terras waar u kunt bijkomen onder het genot van een drankje van de wandeling en daar hebben we dan ook gretig gebruik van gemaakt. De Postbus die tussen Goppenstein en de Fafleralp rijdt bracht ons weer terug naar Wiler, de plek waar we zijn begonnen aan deze prachtige wandeling.

Wordt het Lötschental deze zomer ook uw wandelbestemming? Ontdek dan ons chalet en check de beschikbaarheid op onze website.